1.2.14

Åpenhetens følger og grenser

Foto: digitalart/freedigitalphotos.net
En bloggleser fortalte meg forleden at hun hadde lyst til å opprette sin egen blogg, men at hun var usikker på om hun skulle skrive under fullt navn eller ikke. Jeg sa til henne at jeg hadde brukt bare fornavnet mitt det første trekvart året som blogger, for å prøve meg fram, blant annet for å bli kjent med bloggen som sjanger.

Det som gjorde at jeg tok beslutningen om å stå fram med fullt navn, var at jeg fikk Ytringsfrihetsprisen innen psykisk helsevern. Skulle jeg omtale den i bloggen, lot det seg jo ikke gjøre å være anonym. En annen faktor var at jeg hadde skrevet innlegg i andre medier, for eksempel i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, og da kunne jo argumentene og stilen lett bli gjenkjent av enkelte blogglesere. Norge er et lite land, har jeg erfart.

Selv om jeg ikke har angret på den avgjørelsen, har jeg i ettertid valgt å slette noen av de mest private innleggene. Jeg ombestemte meg også med hensyn til å være informant i en masteroppgave i psykisk helsearbeid om brukerkunnskap, fordi jeg ble redd for å bli gjenkjent selv om jeg skulle være anonym i oppgaven. Til tross for at jeg har sagt mye om meg selv i det offentlige rom, er det selvsagt også opplysninger jeg har valgt å ikke meddele i bloggen eller andre steder, og som jeg ikke ønsket skulle kunne bli koblet til meg av en eller flere lesere av masteroppgaven.

Vi som er åpne om psykiske helseproblemer, forteller aldri alt. Som psykolog og sjefredaktør i Psykologtidsskriftet Bjørnar Olsen sier det: Det private på sosiale medier er langt unna det private i terapirommet.

De siste dagers kobling av bestemte psykiatriske diagnoser med drap fra NRKs side, gjør det ikke akkurat enkelt for mange som har vært åpne om sin(e) diagnose(r). Men også der fins det grader av åpenhet. En kvinne som i flere år har vært åpen i sosiale medier om en diagnose hun har, fortalte meg denne uken at hun i tillegg har fått en annen diagnose. Den snakker hun imidlertid aldri om i det offentlige rom.

Se også kommentarer om åpenhet et annet sted i bloggen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Virker ikke lenken(e)? Da vil jeg bli kjempeglad om du har tid til å gi meg beskjed via kontaktskjemaet i bloggens sidefelt.

- LAGE LENKE: <a href="url-adresse">Lenkens navn</a>

- BRUK NAVN, ditt virkelige eller et fiktivt. Velg Navn/nettadresse (ikke Anonym), og skriv inn navnet. Nettadresse er ikke nødvendig.
- Logger du inn med Google-konto, kan du få kommentarer tilsendt på e-post.
- Kommentarer som ikke holder seg til saken eller er personangrep eller trakassering, kan bli slettet.

Motta nye innlegg på e-post